Benodigdheden:
1 kg aardperen
2 uien
een scheutje olijfolie
1,5 l water
1 blokje groentebouillon
1 doosje alpro cuisine of een scheutje room
peper en zout
een restje bladerdeeg of een snede brood
Bereiding:
Schrob de aardperen proper met een borsteltje en snijd ze in stukken (Ze moeten niet geschild worden).
Snijd de uien en stoof ze in de olijfolie. Doe er de aardperen, het bouillonblokje en het water bij.
Laat de soep +/- 30 minuten koken op een zacht vuurtje. Mix de soep, doe er eventueel nog een beetje water bij.
Voeg er de alpro of de room bij en kruid met peper en zout (Laat niet meer koken als je room gebruikt).
Snijd het brood in dobbelsteentjes en bak het in een beetje olijfolie.
Als je bladerdeeg gebruikt, snijd het ook in kleine blokjes en bak het in de oven. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Appelbol met rozijntjes
Benodigdheden
2 eetlepels rum
4 eetlepels rozijntjes
4 appels
4 kleine stukjes bladerdeeg
40 g boter
30 g bruine suiker
1 eidooier
een klein scheutje melk
Bereiding
Week de rozijnen als je kan een dag op voorhand in de rum.
Verwarm de oven tot 210°C.
Schil de appels en boor het klokhuis eruit met de appelboor.
Laat de rozijntjes uitlekken en meng ze met de bruine suiker en de boter.
Rol de bladerdeegstukjes een beetje uit zodat ze zeker groot genoeg zijn om de appels in te pakken.
Plaats de appels in het midden van de stukjes bladerdeeg.
Vul het boorgat op met de botermengeling.
Haal de vier hoeken van het deeg naar boven.
Maak je vingers nat en duw de deegranden goed samen zodat de appels goed ingepakt zijn.
Klop de eidooier los met de melk en bestrijk er de appels mee.
Bak de appels 20 minuten in de oven.
Vorm ondertussen met de overschotjes blaadjes en stokjes.
Plak ze op de appels, wrijf ze in met eidooier en kleef ze op de appels.
Laat ze nog eens 10 minuten bakken.
Serveer ze warm of lauw. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Benodigdheden:
3 jonagold appelen
100 g kristalsuiker
een klein scheutje water
2 eieren
60 g kristalsuiker
60 g zelfrijzende bloem
60 g boter
100 g speculaas
springvorm (tulband)
Bereiding:
Schil de appelen en snijd ze in herkenbare stukken.
Smelt de suiker en het water op een hoog vuur tot een karamel.
Giet de karamel in de springvorm en strooi de appelen erin.
Klop de eieren en de 60 g suiker op.
Roer er de gesmolten boter en de bloem onder.
Breek de speculaas en meng ze onder het deeg.
Verdeel het deeg over de appelen.
Bak 30 min op 180°C.
Draai de springvorm om op een schotel.
Je kan het serveren met een bolletje ijs of een glaasje advocaat. (MS)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be
Benodigdheden:
bladerdeeg (2 vierkante vellen)
bakpapier
2 grote ajuinen
5 asperges
een klontje boter
1 tas diepvrieserwtjes
6 sneden zwartewoudham
2 soeplepels fijngehakte peterselie
4 eieren
100 cl room (vetgehalte 20%)
peper en zout
50 g geraspte kaas
Bereiding:
Vet de vormpjes in met boter.
Bekleed met bladerdeeg en prik de bodem goed in met een vork.
Leg er bakpapier en bakparels (of droge erwten) in.
Verwarm de oven tot 180°C en bak het bladerdeeg 15 minuten.
Verwijder het bakpapier en laat het deeg nog een beetje drogen in de oven.
Schil de asperges, snijd ze in stukjes van +/- 5cm.
Snijd de ui grof.
Stoof de ui en de asperges op een matig vuur tot de asperges half gaar zijn.
Voeg de erwten toe en laat nog 2 minuten stoven.
Kruid met peper en zout.
Druk indien nodig de bodem van de bladerdeeg een beetje plat.
Vul de vormpjes met de gestoofde groenten.
Snijd de zwartewoudham in reepjes en verdeel over de groenten.
Meng de room met de eieren, de peterselie, peper, zout en de geraspte kaas.
Giet deze mengeling over de groenten. Bak ze +/- 20 minuten tot de eieren gestold zijn.
Je kan ook de asperges vervangen door spinazie. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Auberginerolletjes met spek
Benodigdheden:
2 aubergines
+/- 20 fijne sneetjes gerookt spek
peper
olijfolie
50 g parmezaankaas
partyprikkers
Bereiding:
Snijd de aubergines in de lengte in schijven van +/- ½ centimeter.
Bestrooi de schijven met zout en laat ze ongeveer 10 minuten rusten.
Spoel er het zout af en droog ze af.
Laat je grillpan goed warm worden en grill de aubergines aan beide zijden.
Kruid de aubergines met peper.
Rol de aubergineschijven samen op met een sneetje spek.
Prik het rolletje samen met een partyprikkertje.
Verwarm de oven tot 180°C.
Leg de rolletjes in een ovenschaal en bestrooi met de parmezaankaas.
Laat ze in de oven bakken tot ze mooi gekleurd zijn. (M.S.)
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Bananentaart
Benodigdheden:
2 à 3 bananen
3 eieren
150 g suiker
150 g boter
150 g zelfrijzende bloem
100 g bruine suiker
80 g geraspte kokosnoot
springvorm van +/- 26 cm
bakpapier
Bereiding:
Verwarm de oven tot 180°C.
Leg bakpapier op de bodem van de bakvorm. Sluit de bakvorm.
Snijd repen bakpapier die zo breed zijn als de hoogte van de bakvorm.
Boter de zijkanten van de bakvorm in ( om het bakpapier er te laten aankleven).
Bekleed de randen met bakpapier, let er wel op dat de naden elkaar overlappen (ook met de bodem).
Klop de suiker op met de boter tot dat het wit begint te zien.
Voeg een lepel bloem toe en nadien de eieren een voor een.
Zeef de bloem boven de pot en meng ze erdoor.
Snijd ondertussen de bananen in schijfjes en verdeel ze over de bodem van de springvorm.
Verwarm de bruine suiker met een klein scheutje water.
Laat even koken tot de suiker gesmolten, en het water verdampt is (stroperig).
Verdeel de karamel over de bananen.
Bestrooi gelijkmatig met de geraspte kokosnoot.
Giet het deegbeslag erover en verdeel gelijkmatig.
Bak de taart 35 à 40 minuten.
Controleer in het midden als ze goed gebakken is.
Verwijder de vorm en het papier aan de randen.
Leg een schotel op de taart en draai voorzichtig om.
Verwijder het papier aan de bovenkant voorzichtig, let erop dat de schijfjes banaan op hun plaats blijven. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Cannelloni van courgette
Benodigdheden:
500 g gehakt
1 ei
2 teentjes look
250 g ricotta
2 soeplepels fijngesneden basilicum of peterselie
2 courgettes
2 blikken tomatenblokjes
1 soeplepel oregano
2 teentjes look
100 g gemalen kaas
2 soeplepels Parmezaanse kaas
peper en zout
Bereiding:
Scheur de basilicum in stukjes.
Pers de look of snijd hem fijn.
Meng het gehakt met de ricotta, het ei, de look en de basilicum.
Neem een grote ovenschaal, giet er de tomatenblokjes in.
Kruid de tomatenblokjes met look, peper, zout en oregano.
Snijd met een dunschiller of mandoline slierten in de lengte van de courgettes.
Leg twee slierten naast elkaar (een beetje over elkaar).
Leg er een soeplepel van het gehakt op en maak er een rolletje van.
Vul de ovenschaal met de rolletjes.
Strooi er de gemalen kaas en de Parmezaanse kaas over.
Bak 40 minuten op 180°C. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Courgettetaart met ricotta
Benodigdheden:
1 vel kruimeldeeg
2 courgettes
1 ui
3 eieren
250 g ricotta
200 ml room
50 g vers geraspte parmezaan
1 eetlepel olijfolie
6 blaadjes fijngesneden verse salie (of uit een potje)
1 snuifje nootmuskaat
peper en zout
100 g gerookt spek in blokjes
1 schotel +/- 26 cm diameter – 3 cm hoog
een beetje boter
Bereiding:
Snijd de ajuin fijn.
Was de courgettes, snijd ze in vier en verwijder de zaadlijsten. Snijd ze in blokjes van 1 cm op 1 cm.
Stoof de ui glazig in olijfolie en voeg er de courgetteblokjes bij.
Laat ze stoven op een zacht vuur (in een open pan) tot dat de courgettes gaar zijn.
Kruid de courgettes met nootmuskaat en de salie.
Wrijf de ovenschotel in met boter of gebruik boterpapier (zo komt de taart gemakkelijker uit de vorm).
Bekleed de schotel met het deeg.
Doe de courgettes in de schotel.
Verwarm de oven tot 180°C.
Maak een mengeling van de room, parmezaan, ricotta, eieren, peper en zout.
Giet dit over de courgettes en verdeel er de spekblokjes over.
Bak dit 40 minuten.
Serveer warm met een gemengde salade. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Everzwijnragout
Benodigdheden:
1 kg everzwijn stoofvlees
1 flesje stout
400 ml wildfond
+/- 20 zilveruitjes of een grote ajuin
1 eetlepel bloem
3 lepels kriekenconfituur
4 sneetjes peperkoek
4 laurierblaadjes
10 kruidnagels
15 jeneverbessen
tijm
boter
Bereiding:
Snijd het vlees in gelijke stukken.
Week de zilveruitjes in lauw water (10 min.).
Pel de zilveruitjes.
Kruid het vlees met peper en zout.
Bak het vlees bruin in de boter (niet te veel vlees tegelijk in de pan leggen).
Laat de uitjes meebakken met de laatste portie.
Doe alles terug in de pan en bestrooi met de bloem.
Laat de bloem even meebakken.
Verwarm de fond en de stout en voeg het vocht bij de pan.
Voeg er de laurier, de kruidnagel, de jeneverbes en de tijm aan toe.
Meng alles goed door elkaar.
Leg het deksel op de pan met een kleine opening.
Laat het ongeveer 90 min. stoven (roer af en toe eens).
Snijd de peperkoek in blokjes.
Controleer het vlees of het gaar is.
Verwijder alle takken en blaadjes en voeg er de confituur en de peperkoek bij.
Laat nog 15 minuutjes stoven.
Dit kan je ook bereiden met varkenswangetjes. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen en suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Forel met spek
Benodigdheden:
4 forellen
6 tot 8 fijne sneetjes spek per vis
10 soeplepels fijngehakte peterselie
4 soeplepels pijnboompitten
een snuif grof zout
een scheut olijfolie
30 g geraspte parmezaan
1 citroen
Bereiding
Was de forellen en dep ze droog.
Verwarm de oven tot 180°C.
Rooster de pijnboompitten in een droge pan.
Hak de pijnboompitten fijn.
Meng de pijnboompitten met de peterselie, het zout, de parmezaan en voeg er een beetje olijfolie bij.
Leg de sneetjes spek dakpansgewijs achter elkaar (0,5 cm over elkaar).
Plaats de vis erop en vul de buikholte op met de vulling.
Plooi het spek over elkaar.
Leg ze op een rooster met een druipschaal eronder.
Bak de forellen gedurende 30 minuten in de oven.
Dit kan perfect op de barbecue.
Serveer ze met enkele schijfjes citroen. (M.S.)
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Smakelijk!
Gazpacho
Benodigdheden:
1 kg tomaten
2 sneden witbrood
2 rode paprika’s
1 komkommer
het sap van 1 citroen
5 soeplepels olijfolie
2 soeplepels rode wijnazijn
1 ui
2 takken selder zonder bladeren
1 Spaans pepertje of enkele druppeltje tabasco
2 teentjes look
de blaadjes van een half plantje basilicum
peper en zout
Bereiding:
Snijd de korsten van het brood.
Schil de komkommer en pel de look.
Verwijder de pitjes en de zaadlijsten van de Spaanse peper.
Snijd alle groenten in grove stukken (Spaar een stukje komkommer en een tomaat).
Doe alles, behalve peper en zout, samen in de blender.
Laat heel goed mixen met een scheutje water.
Duw de soep door een grove zeef.
Breng de soep op smaak met peper en zout.
Voeg water toe tot ze de gewenste dikte heeft.
Snijd de tomaat in vier, ontpit en ontvel ze.
Snijd de rest van de komkommer en de tomaat in kleine blokjes.
Laat minstens twee uur koelen in de koelkast.
Giet de soep in de kommetjes (of borden).
Versier met de blokjes tomaat en komkommer en een klein beetje olijfolie. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Gegratineerde asperges
Benodigdheden:
4 tot 6 asperges per persoon
per asperge 1 fijn gesneden sneetje gerookte rauwe ham
50 g geraspte kaas
50 g geraspte Parmezaanse kaas
een klontje boter
Bereiding:
Schil de asperges en breek of snijd de onderkant 2 cm af.
Kook de asperges 4 à 5 minuten in gezouten water op een zacht vuur.
Koel de asperges met koud water; ze garen nog een beetje in de oven.
Verwarm de oven tot 180°C.
Rol de asperges elk afzonderlijk in een sneetje ham.
Boter de ovenschotel in.
Schik de asperges in de ovenschotel of op de bakplaat.
Meng de kazen en strooi ze op het gedeelte dat bedekt is met ham.
Maak kleine klontjes boter. Leg ze hier en daar tussen de niet bedekte delen van de asperges.
Laat ze bakken in de oven tot ze mooi gekleurd zijn.
Dit past als voorgerecht bij een grof stokbroodje.
Je kan dit ook geven bij het hoofdgerecht natuurlijk. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Geraspte aardappeltaart met Filet d’ Anvers
Benodigdheden:
5 tot 6 grote aardappelen
olijfolie
tijm
1 teentje look
2 preien
1 dikke pijpajuin
1 groen pepertje of een ½ koffielepel sambal oelek
12 sneden Filet d’ Anvers
een beetje zure room
peper en zout
2 eetlepels granaatappelpitten
Bereiding:
Schil en rasp de aardappelen grof.
Rits de tijm af en hak hem fijn.
Pel en plet de look fijn.
Meng de aardappelen met de tijm en de look, kruid met peper en zout.
Smeer twee ovenplaten in met olie.
Snijd de prei en de pijpajuin in ringen van +/-2 millimeter.
Hak het pepertje fijn zonder de pitjes.
Maak de preivinaigrette. (Neem drie soeplepels van de gesneden prei, de pijpajuin en het pepertje. Meng dit met een beetje olijfolie, peper en zout.)
Verwarm de oven tot 200°C.
Verdeel de mengeling in vier delen.
Bak de aardappelen deel per deel in olijfolie (Druk de geraspte aardappelen goed op elkaar en zorg dat ze overal even dik liggen).
Als ze onderaan een korstje hebben, leg ze op de bakplaten.
Bak ze 15 minuten in de oven.
Stoof ondertussen de rest van de prei met peper en zout in een beetje olie.
Leg de aardappelbodems op de borden.
Beleg ze met de prei en schik er de Filet d’ Anvers op.
Strooi er de granaatappelpitten op en verdeel er de preivinaigrette over.
Lepel er een beetje zure room over. Smakelijk! (M.S.)
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Gevulde aardappelen met sardines en wintersalade
Benodigdheden:
4 grote aardappelen
2 blikjes sardines op olie
1,5 deciliter melk
peper
muskaatnoot
2 eetlepels gehakte peterselie
2 soeplepels mayonaise
1 wortel
2 stronkjes witloof
1/2 appel
+/- 10 toefjes veldsla
Bereiding:
Was de aardappelen en kook ze in de schil bijna gaar in gezouten water (reken op +/- 1 uur).
Laat ze afkoelen tot je ze kunt vasthouden.
Laat de sardines ondertussen in een zeef uitlekken.
Verwijder de graten en ingewanden van de sardines.
Snijd een schijf af van de aardappelen en haal ze uit met een soeplepel.
Verwarm de oven tot 180°C.
Plet de aardappelkruim in een pannetje.
Voeg de melk, peper, peterselie en nootmuskaat toe (geen zout).
Meng de sardines voorzichtig met de puree.
Lepel de vulling in de aardappelen en plaats ze in een ingevette schotel.
Zet de schotel nog 15 minuten in de oven.
Meng de mayonaise met een klein scheutje water tot een lopend sausje.
Giet de saus op de bodem van de slakom.
Rasp de wortel.
Snijd het witloof in de lengte in sliertjes.
Snijd de appel in staafjes.
Was de veldsla en meng alles op het laatste moment met de saus. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Gevulde aardappelen met sardines en wintersalade
Benodigdheden:
4 grote aardappelen
2 blikjes sardines op olie
1,5 deciliter melk
peper
muskaatnoot
2 eetlepels gehakte peterselie
2 soeplepels mayonaise
1 wortel
2 stronkjes witloof
1/2 appel
+/- 10 toefjes veldsla
Bereiding:
Was de aardappelen en kook ze in de schil bijna gaar in gezouten water (reken op +/- 1 uur).
Laat ze afkoelen tot je ze kunt vasthouden.
Laat de sardines ondertussen in een zeef uitlekken.
Verwijder de graten en ingewanden van de sardines.
Snijd een schijf af van de aardappelen en haal ze uit met een soeplepel.
Verwarm de oven tot 180°C.
Plet de aardappelkruim in een pannetje.
Voeg de melk, peper, peterselie en nootmuskaat toe (geen zout).
Meng de sardines voorzichtig met de puree.
Lepel de vulling in de aardappelen en plaats ze in een ingevette schotel.
Zet de schotel nog 15 minuten in de oven.
Meng de mayonaise met een klein scheutje water tot een lopend sausje.
Giet de saus op de bodem van de slakom.
Rasp de wortel.
Snijd het witloof in de lengte in sliertjes.
Snijd de appel in staafjes.
Was de veldsla en meng alles op het laatste moment met de saus. (M.S.)
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Gevulde pastaschelpen met spinazie
Benodigdheden:
28 grote pastaschelpen (conchiglie)
een beetje boter
400 g spinazie
1 potje ricotta
60 g parmezaan
een scheutje olijfolie of boter
peper en zout
Bereiding:
Kook de pastaschelpen gaar in voldoende kokend gezouten water volgens de aanwijzing op de verpakking.
Controleer regelmatig dat ze niet aan de pot kleven. Koel de pastaschelpen in koud water en laat ze uitlekken.
Verwarm de oven tot 215°C. Vet de schoteltjes in met boter.
Kuis en spoel de spinazie, stoof ze aan in de olijfolie.
Laat ze afkoelen. Meng de spinazie met de ricotta en kruid met peper en zout.
Vul de pastaschelpen op met deze mengeling. Schik ze in ingevette schoteltjes of in een grote ovenschotel.
Verdeel de parmezaan over de schelpen en bak ze 15 minuten in de oven.
Dit kan als voorgerecht of hoofdgerecht geserveerd worden. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Hapjes voor de feestdagen
Geitenkaasballetjes
Benodigdheden:
verse zachte geitenkaas (zonder korst)
3 soeplepels gepelde pistache nootjes
3 soeplepels gedroogde veenbessen
Bereiding:
Maal de nootjes en de veenbessen fijn.
Rol balletjes van de kaas.
Rol de balletjes vervolgens in de pistache-veenbessenmengeling.
Torentje van peperkoek, appel en paté
Benodigdheden:
2 sneden peperkoek
1 jonagold appel
100 g paté
een klontje boter
Bereiding:
Steek met een uitsteekvorm (of een glaasje) 4 ronde vormen uit de peperkoek.
Snijd 4 zo groot mogelijke sneden van uw appel +/- 1 cm dik en steek ze uit.
Bak ze aan beide zijden in de boter en leg ze op de peperkoek.
Als je grove paté hebt steek er rondjes uit en leg ze erop.
Dit kan je versieren met een beetje uienconfijt. Bij cremepaté kan je er quenelles van maken.
Mosselen met knapperige ham
Benodigdheden:
1 kg mosselen
4 dunne sneden gerookte ham fijn gesneden
1 ui fijn gesnipperd
3 teentjes look uitgeperst
40 g geraspte parmezaanse kaas
40 g geraspte emmental kaas
een klontje boter
Bereiding:
Kook de mosselen gaar met een beetje water en peper.
Haal de mosselen uit de schelp en bewaar één helft van de schelp.
Leg 1 mossel in ieder schelp.
Bak de ui, de look en de ham tot de ham knapperig is.
Vul de mosselschelpen op met de hammengeling.
Meng de kazen en bestrooi er de mosselen mee.
Bak in de oven op 160°C tot ze mooi kleuren.
Gamba’s met chorizo
Benodigdheden:
4 gamba’s
een stukje chorizoworst
paprikapoeder, peper en zout
4 prikkertjes
een klontje boter
Bereiding:
Pel de gamba’s en verwijder het darmkanaal.
Kruid met peper, zout en paprikapoeder.
Snijd schijfjes chorizo zo dik als de gamba’s.
Steek de gamba’s en de chorizo samen op de prikkers.
Bak ze op een hoog vuur kort in de boter.
Jan in de zak
Benodigdheden:
600 g bloem
40 g gist (blokje)
2 eieren
een beetje lauwe melk
3 g zout (het kan zonder)
-/+ 120 g rozijnen
+/- ½ liter melk
vanillesaus (of dunne vanillepudding)
Bereiding:
Klop de eieren.
Voeg er melk aan toe (niet volledig, het is afhankelijk van de bloem).
Strooi de bloem erin en bewerk het goed.
Was de rozijnen in warm water en meng ze eronder.
Voeg eventueel het zout toe.
Los de gist op in een klein beetje lauwe melk en voeg hem erbij en kneed goed.
Laat het deeg afgedekt 1.30 u. rijzen op een warme plaats.
Breng ondertussen water aan de kook in een ruime kookpot.
Dompel een katoenen zak in warm water.
Wring hem uit en bestrooi hem aan de binnenkant met bloem.
Steek het deeg in de zak en laat het 1 uur koken.
Haal het uit de kookpot en laat het eventueel een beetje drogen in een warme oven.
Snijd het in sneden en serveer het met een dunne vanillesaus.
Bestrooi het met bruin suiker.
De dag erop kunnen de sneden lichtjes gebakken worden. (M.S.)
Met dank aan Veronique Willems. Smakelijk!
Stuur je vragen of voorstellen naar myriam@oosteeklo.be.
Benodigdheden:
800 g kabeljauw
peper en zout
een beetje citroensap
1 sjalot
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olijfolie of klontje boter
1/2 koffielepel curry
250 ml kokosmelk
1 koffielepel korianderbolletjes
2 cm verse gember
2 stengels selder
200 g kerstomaatjes
korianderblaadjes of peterselie
Bereiding:
Verwarm de oven tot 180°C.
Kruid de kabeljauw met peper en zout.
Wrijf de vis in met een beetje citroensap.
Snijd de sjalot fijn, plet de knoflook, rasp de gember en snijd de selder in schijfjes.
Plet de korianderbolletjes.
Stoof de sjalot en de knoflook in de olie.
Voeg de curry toe, laat hem even meestoven.
Blus met de kokosmelk en voeg de gember, de selder en de korianderbolletjes toe.
Kruid de saus met peper en zout, giet ze in een ovenschotel.
Halveer de kerstomaatjes.
Leg de vis in de saus en verdeel de tomaatje rond de vis.
Bak de schotel +/- 20 min. in de oven.
Verdeel de korianderblaadjes op de schotel.
Je kan hem ook per portie in een schoteltje leggen.
Gekookte aardappelen of rijst passen erbij. Smakelijk! (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Kabeljauw met een korstje
Benodigdheden:
2 wortelen
2 wit van prei
een scheutje olijfolie
2 dl droge witte wijn
1 dl visbouillon
2 dl room (kan weggelaten worden)
150 g gerookte ham
2 eetlepels paneermeel
60 g boter en één scheutje witte wijn
4 stukjes kabeljauwhaas
2 pakjes pijpajuin
1 kg bloemige aardappelen
een scheutje melk en 2 klontjes boter
peper, zout en muskaatnoot
100 g garnalen
Bereiding
Droog de ham op een bakplaat, bedekt met bakpapier, gedurende 30 minuten op 100°C.
Laat de ham afkoelen, breek hem in stukjes.
Cutter de ham met het paneermeel en de boter.
Snijd de pijpajuin in fijne ringetjes en stoof hem gaar in een klontje boter.
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Maak puree van de aardappelen met melk, boter, peper, zout en muskaatnoot.
Voeg er als laatste de pijpajuin bij.
Schil de wortelen en snijd ze in reepjes. Snijd de prei ook in reepjes.
Stoof de wortelen 3 minuten in olijfolie. Voeg er de prei bij en stoof nog een paar minuten.
Giet de wijn erbij en laat hem uitkoken. Voeg de visbouillon en de room toe.
Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte. Kruid met peper en zout.
Kruid de kabeljauw enkel met peper.
Leg de vis in een beboterde schotel. Verdeel de hammengeling op de stukken vis en giet er een scheutje wijn bij.
Laat de vis 10 tot 15 minuten in de oven garen aan 230°C.
Neem een diep bord, schep de puree erop, verdeel de saus en de groenten rond de puree.
Leg de vis erop en verdeel er de garnalen over. Smakelijk! (M.S.)
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Kip met kastanjechampignons en madeira
Benodigdheden:
2 grote of 4 kleine kippenfilets
peper en zout
3 eetlepels bloem
een klontje boter
500 g kastanjechampignons
3 sjalotjes fijngesneden
2 teentjes look geplet
200 ml madeira
fijngehakte peterselie
Bereiding:
Snijd de kippenfilets horizontaal in twee (of in stukjes).
Kruid de kippenfilets met peper en zout.
Wentel ze in de bloem, klop er de overtollige bloem af.
Snijd de kastanjechampignons in schijfjes.
Bak de filet in de boter bijna gaar.
Haal de kip uit de pan en bak de champignons bruin op een hoog vuur.
Voeg indien nodig nog een beetje boter bij.
Laat de sjalotjes en de look met de champignons meebakken.
Voeg er de kip bij.
Giet er de madeira bij en warm het goed op.
Voeg er een klein beetje water bij zodat het niet te droog wordt.
Strooi er de peterselie over. Aardappelpuree past er goed bij. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Benodigdheden:
2 komkommers
6 soeplepels olijfolie of een andere soort olie
3 soeplepels witte wijnazijn of gewone azijn
2 soeplepels suiker
1 ui
3 soeplepels verse koriander of peterselie
1 verse Spaanse peper
2 soeplepels sesamzaad
zwarte peper en zout
Bereiding:
Rooster de sesamzaadjes in een pan zonder vet. Doe dit op een middelmatig vuur.
Schud regelmatig tot ze beginnen te kleuren. Verwijder de zaadjes onmiddellijk uit de pan.
Spoel de komkommer en snijd hem in de lengte in 4 stukken. Verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes van +/- 1 cm.
Hak de ui fijn. Spoel de Spaanse peper, snijd hem in twee.
Verwijder de zaadlijsten en snij hem in smalle reepjes. Snijd de korianderblaadjes fijn.
Meng de olie, de azijn, de suiker, de ui , peper en zout.
Roer de komkommer, de koriander en de helft van de sesamzaadjes bij de marinade.
Strooi er de rest van de sesamzaadjes over. (M.S)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Konijnenbillen met portosaus
Benodigdheden:
4 konijnenbillen
peper en zout
een scheutje arachideolie
6 kleine sjalotten
20 zilveruitjes
2 knoflookteentjes
1 klein doosje tomatenpuree
2,5 dl groentebouillon
2 dl rode porto
½ kaneelstokje
5 kruidnagels
3 laurierblaadjes
Bereiding:
Was en droog de konijnenbillen. Kruid met peper en zout.
Pel de sjalotten snijd ze in twee.
Dompel de zilveruitjes in kokend water en pel ze.
Pel de knoflookteentjes en pel ze of snijd ze fijn.
Bak de konijnenbillen in een braadpan in de arachideolie.
Verwarm ondertussen de bouillon in een ovenbestendige pot.
Voeg de billen bij de bouillon.
Stoof in dezelfde pan de uien, de sjalotten en de look aan.
Laat de tomatenpuree op het einde even meebakken en blus met de porto.
Voeg dit bij het konijn, samen met de kruidnagels, de laurier en de kaneel.
Laat het 1 u.15 min. stoven in de oven op 180°C.
Je kan de saus eventueel een beetje binden. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Konijn gestoofd in mosterdsaus met pruimen
Benodigdheden:
een klontje boter
4 konijnenbouten of 1 konijn in stukken
peper en zout
100 g gerookt spek in blokjes
3 teentjes geperste knoflook
6 sjalotten gepeld en in 2
2 wortelen
3 eetlepels bloem
2 dl witte wijn
1 liter groentebouillon
3 soeplepels grove mosterd (of gewone mosterd)
2 laurierblaadjes
1 kaneelstok
250 g ontpitte pruimen
Bereiding:
Verhit de boter in een braadpan.
Droog de bouten met keukenpapier, kruid ze met peper en zout.
Bak ze rondom bruin in de boter. Neem de bouten uit de pan.
Snijd de wortelen in herkenbare stukjes.
Bak de spekblokjes, knoflook, sjalotten en de wortelen tot de sjalotten beginnen te kleuren.
Strooi de bloem erover en bak ze 1 minuut mee.
Schenk de wijn erbij en roer tot de saus begint te binden.
Warm de kippenbouillon op en meng er de mosterd bij met de garde.
Voeg alles samen in de stoofpot, met de laurier de kaneelstok en de pruimen.
Dek de pan af met een deksel en laat ongeveer anderhalf uur zacht stoven.
Plaats het laatste half uur het deksel een beetje schuin (zo kan het vocht een beetje verdampen).
Als je kan, laat het een dag rusten. Dit past goed samen met gekookte aardappelen of kroketten. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Lasagne met broccoli en zalm
Benodigdheden:
1 grote broccoli
700 g zalmfilet zonder vel
lasagnevellen voor 5 lagen (15)
8 dl melk
50 g boter
50 g bloem
30 g geraspte Parmezaanse kaas
120 g geraspte kaas
peper, zout, muskaatnoot
1 eierdooier
boter om de schotel in te boteren
paneermeel, enkele vlokjes boter
1 ovenschotel van minimum 6 cm diep
Bereiding:
Snijd de zalm in schijfjes van 3/4 cm en kruid ze met peper en zout.
Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de steeltjes in.
Kook de broccoli bijna gaar in gezouten water.
Laat de broccoli afkoelen en snij hem in schijven van +/- 1cm.
Smelt de boter. Laat de bloem er even in bakken (tot ze naar koekjes ruiken).
Giet er de melk bij en roer tot de saus gebonden is.
Kruid de saus met peper, zout en muskaatnoot.
Kook de pastavellen in een ruime pan met gezouten water (2 tot 3 vellen per keer). Laat ze uitlekken op een propere doek.
Leg een laag lasagnevellen in de beboterde schotel.
Verdeel er de helft van de zalm over.
Giet er een beetje melk tussen. (Lasagne heeft veel vocht nodig om te garen)
Leg dan lasagnevellen met daarop de helft van de broccoli.
Giet er 1/3 van de saus tussen.
Bedek met lasagne.
Verdeel er de rest van de vis op met terug een klein beetje melk.
Leg nog eens een laag lasagne op.
Verdeel er de rest van de broccoli op. Giet er 1/3 van de saus over.
Beleg met de laatste lasagne.
Meng de eierdooier met de laatste saus en giet ze op de lasagne vellen.
Bestrooi met paneermeel een beetje kaas.
Verdeel er een paar botervlokjes over.
Bak deze schotel 40 minuten op 180°C. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Mini appelstrüdel
Benodigdheden:
8 vellen brickdeeg
2 middelgrote appelen
2 eetlepels suiker
1 mespunt kaneel
2 eetlepels rozijnen geweekt in water, rum of witte wijn
70 à 80 g ongezouten boter
2 eetlepels geschaafde amandelen
bloemsuiker
Bereiding:
Verwarm de oven tot 180°C.
Zet een potje met boter in de oven, laat de boter smelten.
Schil de appelen en snijd ze in zeer kleine blokjes.
Voeg er de suiker, kaneel en de rozijnen bij.
Wrijf met een borsteltje het vel brickdeeg in met boter.
Leg de appel in het midden bovenaan in een strook van 2 à 3 centimeter breed en ongeveer 15 centimeter lang.
Vouw de zijkanten naar het midden over de appelen.
Plooi de bovenkant om tot aan de appelen en rol ze zo strak mogelijk op.
Leg de rolletjes in een ovenschotel met de sluiting naar onder.
Wrijf de bovenkant nog eens in met boter.
Strooi er de geschaafde amandelen over.
Bak ze tot ze mooi gekleurd zijn.
Strooi er bloemsuiker op.
Hier past een bolletje ijs bij. Smakelijk! (M.S.)
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Mosselen met rijst
Benodigdheden:
2 kg mosselen
1 pakje pijpajuin
1 grote ui
een scheutje olijfolie of een klontje boter
200 g rijst
1 glas witte wijn
1 doosje saffraan
3 soeplepels peterselie
1 soeplepel dille of venkelgroen
peper
Bereiding:
Spoel de mosselen een paar keer in zout water tot het spoelwater proper is.
Doe de mosselen in een grote pot en giet er water bij tot ze onderstaan.
Kook de mosselen op een hoog vuur, tot ze open gaan, niet volledig gaar.
Giet de mosselen af in een vergiet en vang het vocht op.
Haal de mosselen uit de schelpen, maar spaar er enkele voor de versiering.
Snijd de ajuin en de pijpajuin fijn en stoof ze aan in de olijfolie.
Voeg de rijst erbij en laat even meestoven.
Bevochtig met de wijn en een halve liter van het mosselsap waarin de saffraan opgelost is.
Kijk op de verpakking hoe lang de rijst moet koken en laat de rijst vijf minuten minder lang koken op een zacht vuur zonder te roeren.
Kijk als er nog vocht in is, zoniet voeg een beetje sap toe.
Verwarm de mosselen in de schelp in een beetje kookvocht.
Leg de gepelde mosselen op de rijst en laat het nog 5 minuten stoven.
Snijd ondertussen de peterselie en de dille fijn.
Voeg de peterselie en de dille erbij en meng alles voorzichtig door elkaar.
Versier met de mosselen in de schelpen. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Mosselen met venkel en pastis
Benodigdheden:
2 kg mosselen
4 selderstengels
2 sjalotten
1 grote venkel
2 teentjes look
scheutje olijfolie
1 doosje boursin met bieslook & sjalot
1 goeie geut pastis (Ricard)
300 g lintpasta
een bundeltje peterselie
peper
Bereiding:
Snijd de selder in schijfjes en de sjalotten in reepjes.
Verwijder de harde kern van de venkel en snijd hem ook in schijfjes.
Pel en snipper de look fijn.
Kuis de mosselen en spoel ze tot het water proper is, maar laat de mosselen niet in het water liggen.
Spoel en hak de peterselie fijn.
Verwarm een grote schotel in de oven.
Stoof de selder, de sjalot, de look en de venkel 5 minuten aan in de olijfolie.
Blus met de pastis en laat hem volledig uitkoken.
Doe er een klein beetje water bij, samen met de kaas, en roer tot de kaas gesmolten is.
Voeg de mosselen toe en kruid met peper, schut ze even op zodat alles goed gemengd is.
Kook de mosselen tot ze gaar zijn.
Kook ondertussen de pasta volgens de aangegeven tijd op de verpakking.
Giet de pasta in de schotel en verdeel er de mosselen over met het vocht.
Bestrooi met de peterselie. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Ovenschotel met kip en zoete aardappel
Benodigdheden:
1 kg zoete aardappelen
500 g kipfilet
een scheut olijfolie
peper, zout en een snuifje cayennepeper
een beetje prei, wortel, peperbolletjes, zout en selder
2 rode of witte uien
2 rode paprika’s
100 g geraspte mimolette, cheddar of een andere harde belegen kaas
een paar korianderblaadjes (mag, maar moet niet).
Bereiding:
Verwarm de oven tot 200°C.
Kook de kipfilet 20 minuten in water met prei, wortel, selder, peperbolletjes en zout (of met een bouillonblokje).
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in grove stukken.
Leg de zoete aardappelen in een ovenschaal, besprenkel met de olijfolie. Kruid met peper, zout en een snuifje cayennepeper.
Meng de zoete aardappelen door elkaar zodat de olie en de kruiden goed verdeeld zijn.
Laat de zoete aardappelen +/- 30 minuten bakken in de oven tot ze verkleuren.
Snijd ondertussen de paprika’s in grove stukken en de uien in ringen.
Trek de kippenfilet met twee vorken in reepjes.
Verdeel de paprika’s, de kippenreepjes, de uienringen over de zoete aardappelen.
Kruid met peper (geen zout) en verdeel er de geraspte kaas over.
Laat het nog +/- 15 minuten bakken in de oven tot de kaas gesmolten is.
Strooi er de korianderblaadjes over. Deze bereiding kan ook met pompoen. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be
Pasta met romanesco en roquefort
Benodigdheden:
- 1 romanesco of broccoli
- 400 g gehakt
- een scheutje olijfolie of boter
- 2 uien
- een flesje room 20%
- 100 g roquefort kaas
- een soeplepel tomatenpuree
- peper, zout, paprikapoeder
- 200 g penne rigate of een andere pasta
- zongedroogde tomaatjes
- geraspte parmezaan
Bereiding:
Maak de stronkjes van de romanesco los en geef een snede in de steeltjes.
Kook ze in gezouten water.
Vis de kool uit het water.
Kook de pasta in hetzelfde water.
Giet de pasta af maar bewaar een deel van het kookvocht.
Pel en snijd de uien in ringen.
Verdeel het gehakt in brokken en bak ze bruin in de olijfolie.
Voeg de ui erbij en stoof hem tot hij glazig ziet.
Meng de tomatenpuree eronder en laat hem even meebakken.
Voeg er de room, de roquefort kaas en 1 tas van het kookvocht bij.
Roer de aanbaksels van de bodem.
Proef en kruid bij met de paprika, peper en zout.
Meng er de pasta en de romanesco onder.
Giet er indien nodig nog een beetje kookvocht bij en laat het doorwarmen.
Pas op het bord voeg je de geraspte parmezaan en de tomaatjes toe. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Pompoensoep met mosselen
Benodigdheden voor de soep
1 kg pompoen (butternut)
5 dl kippenbouillon
5 dl melk
½ koffielepel sambal of 1 chilipepertje
2 uien
1 appel
3 teentjes knoflook
1 klontje boter
3 takjes tijm
peper en zout
Benodigdheden voor de garnituur
1/2 kg mosselen (super)
1 scheutje olijfolie
1 sjalot
1 tak selder
2 dl witte wijn
een beetje fijngesneden peterselie
Bereiding:
Schil de appel en de pompoen (bij een butternut mag de schil eraan blijven).
Snijd de pompoen en de appel in stukken.
Pel de ui en de look en snijd ze grof.
Stoof de ui, de look ,de appel en de pompoen +/- 5 min. aan in de boter.
Blus af met de melk en de kippenbouillon.
Voeg er de tijm en de sambal aan toe en laat ze 20 minuten koken.
Maak de mosselen schoon.
Snipper de sjalot en de selder fijn. Pers de look.
Verhit de olijfolie en voeg de groenten en de mosselen toe.
Blus met de witte wijn en kruid met peper .
Laat de mosselen garen onder deksel (4 min.) schud ze af en toe op.
Schep de mosselen uit de pan.
Zeef het kookvocht en giet het bij de soep.
Mix de soep zeer fijn en kruid naar smaak met peper en zout.
Haal de mosselen uit de schelpen.
Verdeel de mosselen in hoopjes in het midden van de borden.
Giet de soep erover en versier met de peterselie. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Portobello’s in een jasje
Benodigdheden:
4 portobello champignons
4 eetlepels olijfolie (basilicum of Italiaanse kruiden)
1 vierkant vel bladerdeeg of 2 ronde
200 g gorgonzola of roquefort
2 sjalotten
1 eetlepel verse tijm
peper
1 eierdooier
een scheutje melk
rucola
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels notenolie
peper en zout
een lepeltje honing
een beetje mosterd
2 pijpajuinen
sesamzaad
restjes bladerdeeg
Bereiding:
Breek de steeltjes uit de portobello’s en smeer ze in met de olie.
Bedek de ovenplaat met bakpapier.
Snijd het bladerdeeg in repen +/- zo breed als de portobello’s.
Plaats het deeg op de ovenplaat en leg er een champignon op.
Verbrokkel de kaas en verdeel op de 4 champignons.
Strooi er de tijm over en kruid met de peper.
Snijd de sjalot in fijne ringen en leg ze erop.
Sprenkel er nog een beetje olie over.
Meng de eierdooier met de melk.
Breng de uiteinden van het deeg naar boven en kleef ze samen met het ei.
Smeer het ei op het deeg.
Smeer de restjes deeg ook in met ei en strooi er sesamzaad over.
Snijd de restjes in reepjes van +/- 2 cm, draai ze een beetje op.
Leg ze op een ander ovenschaaltje.
Bak de portobello’s 20 tot 25 minuten op 200°C.
De sesamstokjes hebben maar 15 minuten nodig.
Meng de olie, notenolie, peper, zout, de honing en de mosterd tot een vinaigrette.
Snijd de pijpajuinen fijn.
Schik alles op je bord. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of ideeën naar myriam@oosteeklo.be.
Preisoep met roqueforttoast
Benodigdheden:
4 preiwitten
2 teentjes knoflook
1 dl droge witte wijn
1 liter groentebouillon
½ koffielepel marjolein
2 koffielepels suiker
1 klontje boter
peper en zout
100 g roquefort
8 sneetjes stokbrood
Bereiding:
Spoel de prei en snijd ze in dunne ringen.
Stoof ze langzaam al roerend in een open pan gedurende 10 minuten.
Voeg de marjolein en de suiker toe en laat nog eens 10 minuten stoven tot ze goudbruin kleuren.
Blus met de wijn en giet er de bouillon bij.
Verwarm de grill van de oven.
Laat de soep 5 minuten pruttelen.
Pel de look en pers hem in de soep.
Kruid de soep met peper en zout.
Laat het stokbrood toasten aan beide zijden.
Besmeer met roquefort.
Steek ze onder de grill tot de kaas gesmolten is.
Blijf erbij, want ze verbranden snel.
Giet de soep in het bord en leg er de toast in. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Quiche met asperges
Benodigdheden:
800 g asperges
1 vel bladerdeeg
4 eieren
250 g in blokjes gesneden beenham
50 g gewone geraspte kaas
50 g geraspte Parmezaanse kaas
een scheutje room
peper en zout
Bereiding:
Schil de asperges en breek de onderkant af.
Snijd de asperges in stukjes van +/- 3 cm.
Kook de asperges 4 à 5 minuten op een zacht vuur.
Giet ze af en spoel ze koud.
Verwarm de oven tot 180°C.
Boter de taartvorm in en bekleed met het bladerdeeg.
Prik het bladerdeeg in met een vork.
Leg er bakpapier en bakparels of droge erwten op en laat het 15 à 20 minuten bakken.
Verwijder de parels en het papier.
Verdeel de asperges en de ham op het bladerdeeg.
Meng de eieren, de room, de Parmezaanse kaas, peper en zout.
Giet deze mengeling op de asperges met ham.
Strooi er de gewone geraspte kaas over.
Bak de quiche +/- 30 minuten of tot dat hij mooi gekleurd is. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Quiche met paprika en courgette
Benodigdheden:
1 vel bladerdeeg
een klontje boter
2 teentjes look
2 uien
2 paprika’s
1 courgette
peper en zout
1 dubbele kippenfilet
kipkruiden
6 eieren
een scheutje melk
50 g geraspte kaas
een quicheschotel of taartblik
een stuk bakpapier (beetje groter dan de schotel)
bakparels of droge erwten
Bereiding:
Pel de ui en de look. Plet de look en snijd de ui in ringen.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in stukken.
Snijd de courgette in vier delen in de lengte.
Verwijder de zaden en snijd ze in schijfjes.
Stoof de ui en de look aan in de boter.
Voeg er de paprika en de courgette aan toe.
Laat ze stoven tot ze bijna gaar zijn.
Breng de groenten op smaak met peper en zout. Laat ze indien mogelijk afkoelen.
Snijd de kip in stukjes, kruid ze met kipkruiden.
Gril of bak de kip.
Verwarm de oven tot 180°C.
Bekleed de quiche schotel met bladerdeeg.
Prik het deeg heel goed in met een vork.>
Bedek het met het bakpapier en vul het met de bakparels.
Bak het deeg +/- 15 min.
Verwijder de parels en het papier, vul de kip met de groenten.
Doe een scheutje melk bij de eieren, kruid met peper en zout.
Giet het over de schotel en strooi er de kaas op.
Bak de quiche +/- 30 min.
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Rabarbercake
Benodigdheden
boter en paneermeel
+/- 600 g rabarberstengels
200 g boter
200 g suiker
200 g zelfrijzende bloem
4 eieren
100 g geschaafde amandelen
een beetje suiker
Bereiding
Vet een springvorm van+/- 26 cm in met boter.
Bestrooi met paneermeel.
Spoel en snijd de rabarber in stukjes van 1 tot 2 cm.
Spaar de dunste voor de versiering.
Roer de boter en de suiker tot een romig mengsel.
Voeg 1 lepel zelfrijzende bloem toe en meng er een per een de eieren onder.
Zeef de bloem en voeg ze bij het deeg.
Verdeel de helft van het deeg gelijkmatig in de vorm.
Leg de rabarberstukjes met de snijkant naar boven over het volledige oppervlak.
Blijf wel 1 cm van de rand.
Verdeel er de rest van het deeg over en strijk het glad.
Leg er de fijnste rabarberstengels op.
Bestrooi met amandelschilfers en suiker.
Bak de taart 50 minuten op 180°C. Dek, indien nodig, af met aluminiumfolie.
Prik in het midden en kijk als er nog deeg aan hangt.
Laat ze eventueel een beetje langer bakken. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Benodigdheden:
1 sjalot + een klontje boter of olijfolie
200 g risottorijst
400 ml visfond
200 ml groentebouillon
100 ml witte wijn
peper en zout
40 g boter in blokjes
40 g geraspte parmezaan
4 grote of 12 kleine sint-jakobsnoten
een klontje boter
peper en zout
½ granaatappel
parmezaanschilfers
fijngesnipperde peterselie
Bereiding:
Snijd de schil van de granaatappel door en haal de pitjes eruit.
Snijd met de dunschiller plakjes van de parmezaan.
Snipper de sjalot fijn en stoof ze aan in de boter.
Voeg de rijst toe en laat ze even meebakken.
Bevochtig met de fond, voeg de groentebouillon en de witte wijn toe.
Laat de rijst koken op een zacht vuurtje zonder te roeren tot het vocht bijna opgenomen is.
Meng er de geraspte parmezaan en de boterblokjes onder.
Maak de sint-jakobsnoten droog op een keukenpapier en kruid met peper en zout.
Bak de sint-jakobsnoten in de boter op een hoog vuur aan beide zijden 1 minuut (uitgebakken worden ze taai).
Leg ¼ van de rijst op een bord en verdeel er de granaatappelpitten over.
Verdeel er de sint-jakobsnoten op.
Strooi er de parmezaanschilfers en de peterselie over.
Dit is een voorgerecht. Je kan het verdubbelen en als hoofdgerecht serveren. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Saffraanrisotto met kastanjechampignons en scampi’s
Benodigdheden:
2 sjalotten
scheutje olijfolie
250 g risotto of thai of basmatirijst
6 dl water
2 bouillonblokjes
1 doosje saffraan
500 g kastanjechampignons of gewone
2 klontjes boter + scheutje arachideolie
500 g scampi’s
20 g boter in blokjes
3 soeplepels geraspte Parmezaanse kaas
peper en zout
Bereiding:
Warm het water met de bouillonblokjes en de saffraan.
Ontdooi de scampi’s in water en pel ze.
Snijd de champignons in schijfjes.
Snipper de sjalotten fijn en stoof ze zacht in de olijfolie.
Voeg er de rijst bij en laat even meestoven.
Bevochtig met de bouillon.
Laat het op een zacht vuurtje staan onder deksel, zonder erin te roeren, tot bijna allemaal het vocht opgenomen is.
(Als je erin roert, moet je blijven roeren of het brandt aan).
Proef de rijst om te kijken als hij gaar is. Zo niet voeg nog een beetje water toe.
Bak ondertussen de champignons bruin in de boter en olie op een hoog vuur.
Maak de scampi’s goed droog en kruid met peper en zout. Bak ze ook op een hoog vuur.
Meng de rijst met de champignons, de blokjes boter en de Parmezaanse kaas.
Verdeel de saffraanrijst over de borden. Leg er de scampi’s bij en dien op. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Schotel Parmentier met spinazie
Benodigdheden:
600 g bloemige aardappelen
400 g bladspinazie
2 eierdooiers
6 eetlepels olijfolie
muskaatnoot
500 g gehakt
1 ei
2 middelgrote uien
2 teentjes knoflook
4 soeplepels melk
3 soeplepels gehakte peterselie
3 soeplepels broodkruim
cayennepeper, peper en zout
75 g geraspte kaas
Bereiding:
Spoel, droog en snijd de spinazie grof.
Stoof de spinazie in 2 lepels olijfolie in een gesloten kookpot.
Roer af en toe.
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Plet de aardappelen grof.
Voeg er de spinazie, de 2 eierdooiers en 2 lepels olijfolie aan toe.
Kruid met muskaatnoot.
Snipper de uien, de knoflook en de peterselie (de steeltjes mogen er in) fijn.
Breng het vlees op smaak met de ui, de knoflook, de peterselie, het ei, de melk, de broodkruim, peper en zout en een beetje cayennepeper.
Vet de ovenschotel in met de rest van de olie.
Schep er het vlees in en strijk de bovenkant glad.
Schik er de aardappelen op en strijk het opnieuw glad.
Verdeel er de kaas over. Sluit de schotel met aluminiumfolie.
Bak de schotel 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Verwijder de aluminiumfolie en bak nog eens 20 minuten. (M.S.)
Smakelijk.
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Benodigdheden:
350 g zelfrijzende bloem
klontje boter of een beetje olie
4 eieren
300 g suiker
170 ml arachideolie
170 ml vers sinaasappelsap
1 sinaasappel
30 g suiker
Bereiding:
Boter een springvorm van 26 cm in. Verwarm de oven tot 180°C.
Klop de eieren en de 300 g suiker samen op tot een romige massa.
Voeg de arachideolie en het sinaasappelsap geleidelijk aan toe.
Zeef de zelfrijzende bloem en meng ze er bij. Giet de beslag in de springvorm.
Bak de taart ongeveer 45 minuten en laat ze afkoelen.
Voor de afwerking snij je de schil af van de sinaasappel met een dunschiller.
Snijd de schil in fijne reepjes. Pers de sinaasappel uit en voeg er de 30 g suiker en de sinaasappelreepjes bij.
Laat dit inkoken tot je een siroop bekomt. Strijk de bovenkant van de taart in met deze siroop. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Tagliatelle met chorizo en spruitjes
Benodigdheden:
500 g spruitjes
2 sjalotten
3 soeplepels olijfolie of boter
150 g pikante chorizo of merguez
400 g gemengd gehakt
1 flesje room 19% of alpro soja
300 g tagliatelle
geraspte parmezaanse kaas
Bereiding:
Kuis en snijd de spruitjes fijn.
Pel en snijd de sjalotten in reepjes.
Verdeel het gehakt in brokjes of balletjes.
Snijd de chorizo in schijfjes.
Bak de sjalot en de spruitjes in de olijfolie.
Neem een tweede pan en korst het gehakt en de chorizo op een hoog vuur.
Voeg het vlees bij de spruiten.
Blus met de room en laat zachtjes sudderen.
Voeg er een beetje van het kookvocht bij zodat de saus niet te dik wordt.
Kook ondertussen de tagliatelle gaar.
Meng de tagliatelle met de saus.
Breng de pasta op smaak met peper en zout.
Bestrooi met parmezaanse kaas. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Tagliatelle met ham, asperges en erwten
Benodigdheden:
300 g gekookte ham in blokjes van 1/1 cm
300 g tagliatelle
500 g asperges
2 lepels fijn gesneden bieslook
3 sjalotten
100 g diepvrieserwten
40 g boter
40 g bloem
3 dl melk
50 g geraspte emmentaler
30 g parmezaan
peper en zout
Bereiding:
Schil de asperges en kook ze gaar in een grote pot water met zout.
Haal de asperges eruit met een visspaan.
Kook in hetzelfde water de tagliatelle gaar volgens de aangegeven tijd op de verpakking.
Spaar het kookvocht. Pel en snijd de sjalotten in reepjes, stoof ze gaar in de boter op een zacht vuur.
Voeg de bloem toe en laat ze even stoven tot je koekjes ruikt.
Giet de melk erbij en laat aan de kook komen. Meng de saus met de kazen en de erwten en laat het even doorkoken onder voortdurend roeren. Hussel er De tagliatelle, de asperges en de ham door. Doe er een beetje kookvocht bij als de saus te gebonden is. Kruid af met peper en zout.
Strooi er bieslook over op het bord en eventueel parmezaan. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Tajine met victoriabaars en gamba’s
Benodigdheden:
600 g victoriabaars of een andere witte visfilet
500 g gamba’s of scampi’s
1 citroen
1 ui
4 soeplepels fijngehakte koriander of peterselie
2 teentjes knoflook geplet
het sap van ½ citroen
peper en zout
1 koffielepel paprikapoeder, kurkuma en viskruiden
een scheut olijfolie
saus:
1 ui
2 soeplepels fijngehakte koriander of peterselie
een scheut olijfolie
5 tomaten
½ klein doosje tomatenpuree
1 koffielepel paprikapoeder, kurkuma, komijnpoeder en ras el hanout
peper en zout
Bereiding:
Snijd de ui fijn.
Meng de ui met de look, citroensap, koriander (of peterselie) en de kruiden.
Voeg er olijfolie bij tot je een papje bekomt.
Neem een paar lepels van deze marinade en meng met de gamba’s.
Snijd de victoriabaars in stukken.£
Laat ze in de rest van de marinade trekken voor een paar uur.
Pel de tomaten en snij ze in brokjes.
Snijd de ui voor de saus fijn. Stoof hem glazig, samen met de koriander in de tajine (of een gewone kookpot).
Doe er de tomatenpuree en de kruiden erbij en bak ze even mee.
Laat op een zacht vuur de tomaten erbij stoven.
Voeg indien nodig een klein beetje water toe.
Leg de vis samen met de marinade in de saus en laat hem gaar stoven.
Verwijder de marinade van de gamba’s en bak ze op een hoog vuur.
Snijd de citroen in schijfjes.
Leg de gamba’s en de citroen op de tajine.
Er kan couscous, pasta of rijst bij. Smakelijk! (M.S.)
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Toast met kip
Benodigdheden:
4 dikke sneden bruin brood
1 dubbele kipfilet
kipkruiden
12 sneetjes chorizo (groot formaat)
8 zongedroogde tomaatjes of kerstomaatjes
een stukje morbier, brie of andere kaas die smelt
4 soeplepels gemalen parmezaan
2 fijngesneden pijpajuintjes
Bereiding:
Verwarm de oven tot 180°C.
Snijd de kipfilet in schijfjes van +/- 0,5 cm.
Leg de kip in een bord, giet er een beetje olijfolie op en bestrooi met kipkruiden.
Meng ze zodat de kruiden goed verdeeld zijn. Grill de kip langs beide kanten.
Snijd de chorizo en de zongedroogde tomaatjes fijn.
Leg het brood op een bakplaat.
Verdeel de kip over het brood, leg er de chorizo en de tomaten op.
Bestrooi iedere toast met een lepel parmezaankaas.
Snijd de kaas in schijfjes en beleg de toast ermee.
Laat hem bakken tot de kaas kleurt.
Versier met de pijpajuin. (M.S.)
Smakelijk
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Varkenshaasje met kruidensaus
Benodigdheden:
1 varkenshaasje van +/- 700 g
1 ui
1 groene paprika
1 bakje champignons van 500 g
3 tomaten
1 potje Boursin met knoflook en fijne kruiden(ail&Fines herbes)
2 klontjes boter
peper en zout
Bereiding:
Snijd de ui, de paprika en de champignons in fijne blokjes.
Stoof de ui en de paprika in een klontje boter.
Voeg de champignons toe en laat ze ongeveer 10 minuten stoven.
Verwarm de oven tot 180°C. Plaats de ovenschotel in de oven.
Maak het varkenshaasje goed droog en kruid het met peper en zout.
Bak het varkenshaasje aan alle kanten mooi bruin in een klontje boter in een braadpan.
Leg het varkenshaasje in de ovenschotel en laat het +/- 20 minuten bakken.
Draai het varkenshaasje om en laat het 10 minuten staan in een uitgeschakelde oven.
(Zo wordt het vocht terug verdeeld in het vlees)
Verwijder het vet uit de pan. Giet er een half tasje water in en maak de bakresten los.
Giet dit bij de groenten. Pel de tomaten, ontpit ze en snijd ze in blokjes.
Voeg de boursin bij de gestoofde groenten. Laat de kaas al roerend smelten.
Voeg nadien de tomaten toe. Proef de saus en kruid ze eventueel met peper en zout.
Snijd het vlees in plakken. Hier past een gemengde sla en aardappelen in de schil bij. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Witloof met oesterzwammen
Benodigdheden:
1 kg bloemige aardappelen
een scheutje melk
1 klontje boter
peper, zout en muskaatnoot
4 stronkjes witloof
1 klontje boter
peper en zout
200 g gerookt spek
1 klein klontje boter
250 g oesterzwammen
peper
100 g fetakaas
soeplepel vloeibare honing
Bereiding:
Schil en kook de aardappelen gaar.
Pureer de aardappelen met de melk, boter, peper, zout en muskaatnoot.
Bedek de bodem van uw schaal met de puree.
Ondertussen halveer je het witloof en verwijder je het harde gedeelte. Zorg ervoor dat het nog blijft samenhangen.
Laat het witloof op een zacht vuur stoven in een klein beetje water en een klontje boter.
Leg geen deksel op de pan, zo kan het water verdampen en het witloof een beetje karamelliseren.
Kruid met peper en zout.
Maak de oesterzwammen proper en scheur ze in reepjes.
Snijd het spek in reepjes en bak het bruin in een klein beetje boter.
Voeg de oesterzwammen toe en laat ze bakken met het spek.
Breng dit op smaak met peper.
Verdeel de oesterzwammen over de puree.
Leg het witloof erop met de snijkant naar boven en druk het er een beetje in.
Verkruimel de feta en verdeel hem over de schotel.
Verdeel er de honing over.
Bak de schotel +/- 30 minuten in de oven op 180°C tot de kaas begint te kleuren. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be
Benodigdheden:
4 stukjes zalmfilet
1 ui
20 kerstomaatjes
2 preien
2 stengels selder
2 wortelen
1 klontje boter
1 glas witte wijn
tijm
peper en zout
4 citroenschijfjes
gehakte peterselie
4 stukken aluminiumfolie
Bereiding:
Pel de ui en hak hem fijn.
Halveer de kerstomaatjes.
Maak de overige groenten schoon en snijd ze fijn.
Stoof de ui en de andere groenten, behalve de tomaten, in de boter.
Leg de stukken zalm op de folies en kruid met peper en zout.
Verdeel de groenten op de zalmstukjes en leg de tomaatjes erop.
Bestrooi met de afgeriste tijm en peper.
Sluit de pakjes en leg ze op een ovenschaal.
Bak ze +/- 20 minuten op 180°C.
Open de pakjes en strooi er de gehakte peterselie over.
Beleg met een schijfje citroen.
Je kan het eten met puree of gekookte aardappelen. (M.S.)
Smakelijk!
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.
Zalm met witloof, kappertjes en aardappelpartjes
Benodigdheden
+/- 10 kleine aardappelen
een scheutje olijfolie
peper en zout
een scheutje olijfolie
4 stukjes zalmfilet
1 eierdooier
een klontje boter
peterselie
bieslook
6 à 8 witloofstronkjes
een klein beetje suiker
2 eetlepels kappertjes
40 g boter
peper en zout
een beetje citroensap
Bereiding
Verwarm de oven tot 180°C.
Snijd de aardappelen in partjes (ongeschild), giet er een beetje olijfolie over en kruid met peper en zout.
Meng alles goed door elkaar en plaats ze 30 minuten in de oven.
Roer ze even om na +/- 15 minuten.
Laat een ovenschotel voor de vis mee opwarmen.
Droog de zalm met keukenpapier en kruid met peper en zout.
Roer de eierdooier los en bestrijk er de graatkant van de zalm mee.
Verwarm de pan met olijfolie.
Leg de peterselie in de pan en leg de zalm erop met de graatkant.
Bak ook de andere kant en plaats hem in de ovenschotel.
Laat hem nog een beetje garen in de oven.
Snijd het witloof fijn in de lengte.
Verwijder de olie uit de pan.
Bak het witloof in een klontje boter in dezelfde pan.
Voeg de kappertjes, een klein beetje suiker en de bieslook toe.
Kruid met peper en zout.
Verdeel het witloof op de borden, leg de zalm erop.
Smelt de boter in de pan en blus met het citroensap.
Giet de boter over de vis.
Geef er de aardappelpartjes bij. Smakelijk! (M.S.)
Zoete aardappelsoep
Benodigdheden:
2 uien
3 teentjes knoflook
een klontje boter
1 grote zoete aardappel
2 wortelen
1 rode paprika
een mespuntje cayennepeper of paprikapoeder
½ koffielepel kurkuma
1,5 liter kippenbouillon of groentebouillon
160 ml kokosmelk
fijngesnipperde peterselie
Bereiding:
Pel en snijd de ui en de look grof.
Schil de zoete aardappelen en de wortelen.
Snijd de zoete aardappelen, de wortelen en de paprika in brokjes.
Stoof de ui en de look glazig in de boter.
Voeg de kruiden toe (Houd je niet van pikant, neem paprikapoeder) en laat ze mee stoven.
Voeg er de zoete aardappelen, wortelen en paprika aan toe.
Laat ze een paar minuten meestoven en roer regelmatig.
Giet de bouillon bij de groenten en laat 20 minuten pruttelen.
Mix de soep, voeg de kokosmelk toe en meng goed.
Proef de soep en kruid eventueel bij met peper en zout.
Strooi er peterselie over op het bord. (M.S.)
Stuur je vragen of suggesties naar myriam@oosteeklo.be.